zondag 26 april 2020

Wat? Een palmboom? Maar dat groeit hier toch niet?

Het was het voorjaar van 2014. Mijn moeder wilde van twee grote bomen in haar voortuin af, omdat de wortels de omliggende bestrating omhoogdrukten. De bomen werden uitgegraven, en wat overbleef waren twee grote kale plekken. Wat zouden we daar nou eens inzetten? Het liefst iets wintergroens, en iets zonder al te brede wortels.

We reden samen naar een tuincentrum in de buurt, en terwijl we de voors en tegens van verschillende bomen met elkaar doornamen viel mijn oog opeens op een wel heel bijzonder exemplaar. In een hoekje stond een boompje met een klein harig stammetje en waaierachtige diepgroene bladeren. Op het kaartje prijkte de naam van het palmpje: "Trachycarpus Fortunei". De aanblik van het boompje transporteerde mijn gedachten naar de tropische regenwouden van Zuidoost-Aziƫ, waar ik het jaar ervoor had rondgetrokken. "Wat zou het gaaf zijn om zo'n boom in onze eigen tuin te hebben", mijmerde ik. Enkele tellen later zette mijn verstand me weer met beide benen op de grond: "Dat kan hier toch nooit groeien. Die vriest de eerste winter meteen kapot." Tegen beter weten in liep ik naar de medewerkster van het tuincentrum en vroeg haar of de palmboom winterhard was. Lachend keek ze me aan en zei: "Nee, die kun je in Nederland echt alleen in een pot houden."

Ik wilde de palm terugzetten, toen ik in een hoek van het kaartje zag staan: "-15C". De medewerkster bleef echter volhouden dat de palm de winter niet door zou komen. Toch besloten we het boompje mee te nemen. "Wie weet hebben we geluk", dacht ik. Met een naam als Trachycarpus Fortunei is het op zijn minst het proberen waard.

Niet veel later stond het boompje op zijn plek. 




De eerste winters waren spannend, maar de boom overleefde wekenlange vorstperiodes met uitschieters tot -13 probleemloos en zonder enige vorm van bescherming. Het kleine stammetje werd al gauw een joekel van een boom. Dit is hem in 2019. 


Toen ik me eind 2015 aan het oriƫnteren was op de aankoop van een huis, ging ik me nog meer verdiepen in exotisch tuinieren. Ik werd lid van Palmvrienden (www.palmvrienden.net) en leerde door het bekijken van YouTubefilmpjes ontzettend veel over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Ik was vastbesloten om van mijn tuin een klein stukje regenwoud op de vierkante meter te maken.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten